De kracht van vrije liftcomponenten

Merkonafhankelijke liftcomponenten

Wie met liften te maken heeft, heeft deze term vast al eens voorbij zien komen; Merkonafhankelijke of vrij verhandelbare liftcomponenten. De liftenbranche is hier inmiddels mee doordrenkt maar toch weet nog niet iedereen dit fenomeen op waarde te schatten althans, zo lijkt het. Wat is eigenlijk merkonafhankelijk of vrij verhandelbaar en wat zijn de voordelen?

Merk-eigen vs merkonafhankelijke liftcomponenten

Als we kijken naar de liftindustrie zien we grofweg twee kanalen waaruit liftcomponenten worden gefabriceerd en toegepast; Liftcomponenten behorend bij compleet geproduceerde (nieuwe) liften en universele liftcomponenten die toegepast worden op vele verschillende merken en typen (bestaande) liften.

Liftcomponenten uit de eerste categorie worden geproduceerd door de bekende liftproducenten zoals Kone, Orona, Otis, Schindler en Thyssenkrupp liften. Deze liftcomponenten worden alleen toegepast in het betreffende merk en type lift en zijn moeilijk toepasbaar voor andere merken en typen liften. De tweede categorie, de universele liftcomponenten, worden gefabriceerd door fabrikanten die zich specifiek richten op het betreffende liftcomponent. Zo richt een liftbesturingen fabrikant zich alleen op liftbesturingen en een aandrijfmachine fabrikant zich alleen op aandrijfmachines. Universele liftcomponenten zijn, het woord zegt het al, toepasbaar op alle merken en typen liftinstallaties.

Met name modernere liftbesturingen van de bekende liftproducenten hebben hun eigenaardigheden. De software van merk-eigen liftbesturingen is door de bekende liftproducenten specifiek en vaak in een “eigen taal” geschreven. Dit zorgt er voor dat alleen (sub) componenten van het betreffende merk, zoals bijvoorbeeld drukknoppen tableaus, kunnen “praten” met de betreffende liftbesturing. Hiernaast gaan sommige liftbesturingen van merk-eigen fabricaat “op slot” na verloop van tijd. Hierdoor kunnen instellingen niet meer gewijzigd worden en kunnen in enkele gevallen zelfs geen storingen meer uitgelezen worden! Dit is uiteraard een grote beperking voor de liftmonteur en een beperking voor de lifteigenaar als het gaat om flexibiliteit in de keuze van de onderhoudsfirma.

Hoe anders is dit bij de universele liftbesturing. Deze is, in de modernere variant, uiteraard ook voorzien van software. Het grote verschil met de merk-eigen liftbesturingen is echter dat de software bij universele liftbesturingen “open-source” is. Er wordt gebruik gemaakt van een universele taal dus een “gesprek” met welke componenten dan ook,  is dan een fluitje van een cent! Het uitwisselen van universele liftcomponenten is hierdoor mogelijk en het draagt bij aan de flexibiliteit en de keuzevrijheid van de lifteigenaar.

Een praktijkvoorbeeld:

Tijdens een flinke najaarsstorm zijn er twee, nog jonge, liftinstallaties (in dit geval 2 Schindler 3300 liftinstallaties) onherstelbaar beschadigd geraakt door een blikseminslag. Na onderzoek bleek de gehele elektronica, eigenlijk alles waar een printplaat in zit, niet meer te functioneren. Liftcentraal heeft hierop de klant geadviseerd de liften te herstellen met universele liftcomponenten. Hiervoor waren diverse redenen waaronder;

  • Nieuwe, merk-eigen printplaten leveren en monteren bleek duurder dan compleet nieuwe merkonafhankelijke liftbesturingen, inclusief drukknoppen tableaus!
  • De levertijd van de universele producten was korter.

Kortom: Vervelend dat beide liften stil stonden maar een win-win situatie is hier binnen afzienbare tijd gerealiseerd. Dat is de kracht van universele liftcomponenten!

In algemene zin zijn er meer voordelen aan universele liftcomponenten die ook gelden bij bijvoorbeeld liftmoderniseringen:

  • Makkelijker leverbaar door verschillende leveranciers
  • Voordeliger bij vervanging van onderdelen
  • Kwalitatief gelijkwaardig, zo niet beter
  • Dedicated geproduceerd dus, door meer aantallen een betere focus op product en ontwikkeling.

Wilt u meer weten? Schroom niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact met mij op